34. FORMAREA LITERELOR ALFABETULUI PRIN ELEMENTELE GRAFICE PRELITARELE.

Sunetul si litera A,a  sunt formate din urmatoarele  elemente grafice preliterale: a mic de mana este formata din linia de sprijin, ovalul pe spatiu si bastonata mica cu intorsatura pe dreapta jos pe spatiu iar a mare de mana din bastonata mare oblica pornire cu intorsatura pe stanga jos pe 1 si 2 spatii, bastonata mare cu intorsatura pe dreapta jos pe suprarand si linie orizontala central.
Sunetul si litera B,b sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: litera b mic de mana este formata din bucla mare pe suprarand si noduletul mic pe spatiu iar b mare de mana din bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos, palarie pe 1 spatiu, nodulet central stanga si bastonata mica pe stanga jos pe spatiu.
Sunetul si litera C,c sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: c mic de mana din linia de sprijin, semiovalul cu deschidere pe dreapta pe spatiu iar c mare de mana din palarie intoarsa de 1 spatiu si bastonata mare cu intorsatura mare pe dreapta jos pe suprarand.
Sunetul si litera D,d sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: d mic de mana este format din linia de sprijin, ovalul pe spatiu si bastonata mare cu intorsatura pe dreapta jos pe 2 spatii iar d mare de mana din palarie pe 1 spatiu, biciul pe 1 si 2 spatii si liniuta mare suprarand.
Sunetul si litera E,e sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: e mic de mana este format din bucla pe spatiu mic si bastonata mica pe dreapta jos pe subrand iar e mare de mana din palarie intoarsa pe 1 spatiu, nodulet central pe dreapta si bastonata mica dreapta jos pe subrand.
Sunetul si litera F,f sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: f mic de mana este format din bucla mare suprarand si subrand si linie orizontala iar f mare de mana din palarie intoarsa pe 1 spatiu si bastonata mica stanga jos pe spatiu.
Sunetul si litera H,h sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: h mic de mana este format din linia de sprijin, bucla mare pe suprarand si zala mica pe spatiu iar h mare de mana din cozorocul pe 1 spatiu, bastonata mare cu intorsatura la stanga jos pe suprarand.
Sunetul si litera I,i sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: I mic de mana este format din linia de sprijin, bastonata mica dreapta jos pe spatiu si punct pe suprarand iar I mare de mana din cozorocul pe supraspatiu si bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand.
Sunetul si litera J,j sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: j mic de mana este format din linia de sprijin, punctul pe suprarand, bucla pe rand si subrand iar j mare de mana din cozorocul pe 1 spatiu, linia mare pe suprarand si bucla pe subrand.
Sunetul si litera K,k sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: k mic de mana este format din linia de sprijin, bucla mare pe suprarand, zala mica pe spatiu si nodulet pe spatiu iar h mare de mana din cozorocul pe 1 spatiu, bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand, nodulet central stanga si bastonata mica pe spatiu si pe suprarand.
Sunetul si litera L,l sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: l mic de mana este format din bucla mare pe suprarand si bastonata mica dreapta jos de rand iar l mare de mana din palarie intoarsa pe 1 spatiu si biciul pe suprand.
Sunetul si litera M,m sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: m mic de mana este format din bastonata mica cu intorsatura pe stanga sus pe spatiu de 2 ori si zala mica pe spatiu iar m mare de mana din bastonata mare oblica pornire cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand, linie mare suprarand si bastonata mare cu intorsatura pe dreapta jos pe suprand.
Sunetul si litera N,n sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: n mic de mana este format din bastonata mica cu intorsatura pe stanga sus pe spatiu si zala mica pe spatiu iar n mare de mana din bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand, linie mare pe suprarand oblica si bastonata mare cu intorsatura pe dreapta sus pe suprarand.
Sunetul si litera O,o sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: o mic de mana este format din linia de sprijin, ovalul pe spatiu si nodule pe spatiu iar o mare de mana din ovalul mare pe suprarand.
Sunetul si litera P,p sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale; p mic de mana este format din carligul pe subrand si zala mica pe spatiu iar p mare de mana din palarie pe supraspatiu si bastonata mare pornire cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand.
Sunetul si litera R,r sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: r mic de mana este format din nodulet mic pe rand si zala mica pe spatiu iar r mare de mana din bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand, palarie pe supraspatiu, nodulet central dreapta si bastonata mica drapta jos pe spatiu.
Sunetul si litera S,s sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: s mic de mana este format din linia oblica pe spatiu si bastonata inclinata pe stanga jos pe spatiu si s mare de mana din palarie intoarsa pe 1 spatiu si bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand.
Sunetul si litera T,t sunt formate din urmatoarele elemente grafcie preliterale: t mic de mana este format din linia de sprijin, bastonata mare cu intorsatura pe stanga sus pe suprarand pe suprand si linia orizontala pe supraspatiu iar t mare de mana din cozorocul pe 1 spatiu, bastonata mare cu intorsatura pe stanga jos pe suprarand si linia orizontala central pe supraspatiu.
Sunetul si litera U,u sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: u mic de mana este format din linia de sprijin, bastonata mica dreapta jos pe spatiu si u mare de mana din zala mare pe 1 si 2 spatii si bastonata mare cu intorsatura pe dreapta jos pe suprarand.
Sunetul si litera V,v sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: v mic de mana este format din zala mica pe spatiu si nodulet mic pe spatiu si iar v mare de mana din zala mare pe 1 si 2 spatii si nodulet mare pe 1 si 2 spatii.
Sunetul si litera W,w sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: w mic de mana este format din zala mica pe spatiu  de 2 ori si nodulet mic pe spatiu iar w mare de mana din zala mare de 2 ori  pe 1 si 2 spatii si nodulet mare pe 1 si 2 spatii.
Sunetul si litera X,x sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: x mic de mana este format din semioval cu deschidere de dreapta si semioval cu deschidere pe stanga pe spatiu si linia orizontala centrala  iar x mare de mana din semioval cu deschidere pe dreapta si semioval cu deschidere pe stanga pe suprarand si linie orizontala centrala.

Sunetul si litera Z,z sunt formate din urmatoarele elemente grafice preliterale: z mic de mana este format din liniuta mica pe spatiu, linii valuri pe spatiu si linia orizontala iar z mare de mana din liniuta mare pe suprarand si linii valuri pe suprarand si linie orizontala centrala.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu